Ugrilujte si letné špeciality v záhradnom altánku!
Letné počasie so sebou prináša skvelé príležitosti na to, aby sme mohli tráviť viac času vonku. Jednou z obľúbených aktivít je grilovanie na záhrade. Posedenie v záhrade s rodinou či priateľmi je typickou aktivitou, ktorá patrí k tomuto ročnému obdobiu. Na to, aby ste si mohli vychutnať grilované špeciality je dôležité aj vybrať si správny gril, vedieť, kam ho umiestniť ale aj ako a čo grilovať. To všetko je predpokladom dobrého a chutného jedla, ale taktiež aj bezpečnosti počas grilovačky.
Vyberte vhodné miesto
Pred tým, než si gril či záhradný kozub zabezpečíte, mali by ste si premyslieť, na aké miesto ho v záhrade umiestnite. Vyžaduje si pevnú a dostatočne veľkú plochu. Mal by sa taktiež nachádzať ďaleko od stromov, kríkov či iných horľavých materiálov. Najideálnejšie bude, ak gril umiestnite niekde v závetrí vo vašej záhrade. Ak máte na záhrade záhradný altánok, tak je to ideálne miesto, kam umiestniť gril. Viac o grilovaní práve v záhradnom altánku sme písali v tomto článku.
Aký gril si vybrať?
Vhodným typom grilu je napríklad gril na drevené uhlie. Zvyčajne sú tieto typy grilov ľahko prenosné a ani ich čistenie nedá príliš zabrať. Navyše, drevené uhlie je dostupný materiál, ktorý nájdete takmer v každom supermarkete. V prípade, že sa rozhodnete pre tento typ grilu, buďte viac opatrný, najmä kvôli ohňu. Dobrou voľbou je aj otočný gril, v prípade, že chcete grilovať napríklad väčšie kusy mäsa. Nielen do záhradného altánku sa hodí taktiež aj elektrický gril, pretože zabezpečí väčšiu bezpečnosť. Navyše, neprodukuje žiadny dym. Jedinou jeho nevýhodou je, že jedlu nedodáva takú charakteristickú chuť, ako grilovanie na drevenom uhlí. Okrem týchto dvoch typov grilov môžete váš záhradný altánok obohatiť aj o plynový gril, ktorý patrí medzi najviac predávané. Zaujímavým typom grilu je aj vodný gril, ktorý funguje na princípe vodnej pary, ktorá ohrieva jedlo.
Tipy a triky na bezpečné grilovanie
Pred prvým grilovaním by ste mali nechať váš gril „vypáliť“. Takýmto spôsobom sa vyhnete tomu, že sa neskôr bude jedlo lepiť na rošt. Ak máte gril, v ktorom je potrebné zapáliť oheň, najvhodnejšou a najzdravšou voľbou je zapaľovať oheň pomocou suchých drobných drievok či papiera s drevom. Vyhnite sa používaniu liehu, benzínu či tekutého zapaľovača. Záhradný altánok by sa mohol chytiť rýchlo od ohňa, obzvlášť ak je drevený. Samotné grilovanie potom realizujte na žeravých uhlíkoch, nie na plameni. Aj keď sa to možno nezdá, dôležité (najmä pre vašu bezpečnosť) pri grilovaní je aj to, aký typ oblečenia máte na sebe, keď obsluhujete gril. Vyhnite sa oblečeniu z umelých vlákien. Dobré je, ak si na seba dáte zásteru určenú na grilovanie, takto sa vyhnete aj prípadným škvrnám od oleja. Počas grilovania by ste mali mať po ruke príslušenstvo grilu, náradie a aj rukavice.
Po grilovaní by ste nemali zabudnúť na to, aby gril dostatočne vychladol. Pri plynovom grile nezabudnite na uzatvorenie plynového prívodu, pri elektrickom grile zas na vytiahnutie prívodu zo zástrčky. Gril na drevené uhlie po skončení nezalievajte vodou, mohlo by dôjsť k tomu, že gril vplyvom rýchlej zmeny teploty popraská. Po vychladnutí grilu by ste ho mali chrániť pomocou ochranného krytu. Ak aj máte gril v záhradnom altánku, tak počkajte kým vychladne, nenechajte ho horúci bez dozoru.
Letné špeciality na grile
Premýšľate, čo také by ste si počas grilovačky dali? Grilovanie, respektíve jeho výsledok by ale nemal byť len chutný, ale aj zdravý. Preto dobrou voľbou je napríklad chudé mäso, ryby či dokonca aj morské plody. V prípade, že máte chuť na hamburger, môžete si vyrobiť aj domáce z pomletého mäsa. Hamburger je veľmi obľúbeným jedlom na grilovačkách, pretože si ho môžete pripraviť podľa vlastných predstáv. Nemusíte použiť len mleté mäso, pokojne zvoľte aj klasický plátok napríklad kuracieho mäsa. Ak nejete mäso, voľbou môže byť napríklad tofu či iná vegetariánska prípadne vegánska náhrada mäsa. Obľúbeným jedlom je tiež aj grilovaný oštiepok, encián či hermelín, ktoré skvelo chutia s brusnicovou omáčkou.
Tip na domáci hamburger: Mleté hovädzie mäso zmiešajte so soľou, čiernym korením, cesnakom, olivovým olejom a trochou čierneho piva. Z tejto zmesi vytvarujte placky, ktoré ugrilujte. Do žemle sa okrem mäsa hodí aj grilovaná alebo čerstvá zelenina.
A na záver – ako dezert, možno trochu netradične, môžete zvoliť napríklad grilované ovocie s mascarpone. Melón, broskyne, jablká, ananás, jahody či hrušky, to všetko môžete pokojne grilovať. Ako marinádu môžete použiť mascarpone, ktoré zmiešate so smotanou a pridáte napríklad med a trochu citrónovej šťavy.
Leto je naozaj ideálnym obdobím, kedy si môžeme vychutnávať čas strávený vonku. Príjemné večery v podobe stretnutia s rodinou či priateľmi pri dobrom jedle sú na nezaplatenie. Grilovačky sú veľmi obľúbenou a typickou letnou činnosťou. Vychutnajte si skvelé jedlo a príjemné chvíle s vašimi blízkymi v prostredí vašej záhrady a záhradného altánku.
Zdroj fotiek: www.mojaltanok.sk