Súri vás to? Pozrite si naše

Skladovky
Články

Doplnky do altánku

altanok utah_ilustracna

Altánok je obľúbenou záhradnou stavbou, ktorá poskytuje miesto, na ktorom môžete relaxovať, zabávať sa a užívať váš voľný čas v obklopení prírody. Ak chcete čo najlepšie využiť tento vonkajší priestor, môžete do altánku pridať rôzne doplnky, ktoré zvýšia jeho funkčnosť a estetiku. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko nápadov, ako premeniť váš altánok na dokonalé útočisko.

Čo v článku nájdete:

Základné vybavenie altánku

Ak si chcete z altánku vytvoriť príjemné a pohodlné miesto na záhradné posedenia či leňošenie, je dôležité zadovážiť si základné vybavenie. Čo sem spadá?

Pohodlné sedenie

Základom každého útulného altánku je pohodlné sedenie. V závislosti od veľkosti vášho altánku si môžete vybrať z rôznych možností. Častou voľbou býva ratanový nábytok, ale zvoliť môžete aj prútené kreslá, čalúnené lavičky či dokonca menšiu pohovku. Určite sa pri výbere zamerajte na materiály odolné voči poveternostným vplyvom, aby vám vaše záhradné posedenie vydržalo čo najdlhšie.

nabytok do altanku

Úložný priestor

V altánku sa vám určite zíde aj priestor na odkladanie. Napríklad také poličky či skrinka do altánku môžu byť praktickým pomocníkom. Môžete v nich uskladňovať potrebné veci, či už záhradný riad, knihy na čítanie pri šálke kávy alebo aj záhradkárske pomôcky. Úložný priestor sa vám zíde aj na odkladanie podsedákov, diek či vonkajších hier, vďaka čomu budete mať v priestore altánku stále poriadok.

Osvetlenie

Správne osvetlenie dokáže po zotmení premeniť váš altánok na magické útočisko. Solárne lampy, reťazové svetlá či LED svietidlá môžu byť skvelou voľbou, ktorá vytvorí teplú a príjemnú atmosféru.

Pre trvalejšie riešenie môžete zvoliť inštaláciu stropného ventilátora s integrovaným svietidlom, ktorý poskytuje nielen osvetlenie, ale aj chladivý vánok počas horúcich letných dní.

Tip: Mohol by vás zaujímať náš článok Ako rozsvietiť altánok?

Ďalšie vybavenie do altánku

Zútulnite si altánok s využitím týchto doplnkov, ktoré vám pomôžu dotvoriť tú pravú atmosféru:

Vonkajší koberec

Na podlahu vášho altánku môžete zvoliť vonkajší koberec, ktorý mu dodá pohodlie a štýl. Vhodnou voľbou sú koberce vyrobené z odolných materiálov, ako je napríklad polypropylén alebo recyklovaný plast. Takéto koberce určené na vonkajšie použitie sú dnes už dostupné v rôznych prevedeniach, farbách a vzoroch, a tak si do svojho altánku budete vedieť vybrať ten pravý. Koberec dodá altánku útulnejší nádych a vďaka nemu budete mať pocit, že je altánok rozšírením vášho domova.

doplnky do altanku

Závesy

Pridaním závesov alebo záclon do vášho altánku sa nielenže zvýši súkromie, ale aj ochrana pred slnkom a vetrom. Vyberte si vonkajšie látky, ktoré budú odolné voči poveternostným vplyvom aj vyblednutiu. Závesy si môžete počas dňa zaviazať, aby ste si zabezpečili dostatok denného svetla a počas večerov zatiahnuť, čím vytvoríte útulnú a intímnu atmosféru.

Vodný prvok v záhrade

Začlenenie vodného prvku do zahrady v blízkosti vášho altánku pomôže dotvoriť príjemné a upokojujúce prostredie. Zvuk tečúcej vody dodáva pokojnú kulisu, navodzuje relaxáciu a pomáha znižovať stres. Okrem toho, vodné prvky v záhrade môžu tiež prilákať vtáky a iné voľne žijúce zvieratá, čím vašu záhradu oživia. Možnosti siahajú od menších fontán na solárny pohon cez záhradné jazierko až po prepracované záhradné vodopády.

Tip: Na našom blogu sme sa venovali aj téme záhradných jazierok. Ak by ste chceli vedieť, ako si svojpomocne vytvoriť záhradné jazierko, určite by vám nemal ujsť tento náš článok.

Doplnky a dekorácie do altánku

Prispôsobte si svoj altánok pomocou rôznych doplnkov a dekorácií, ktoré odrážajú váš štýl a vkus. Tu je niekoľko nápadov:

Rastliny a zeleň

Rastliny a kvety sú prirodzenou súčasťou záhrady, tak prečo si nimi neozdobiť aj záhradný altánok? Závesné kvetináče, črepníkové kvety či popínavé rastliny môžu do vášho altánku pridať živosť a sviežosť. Vyberte si také rastliny a kvety, ktorým sa darí vo vašej klíme. Začleniť môžete aj voňavé kvety či bylinky, ako je napríklad jazmín a levanduľa, aby ste si navnadili príjemnú vôňu a zlepšili zmyslový zážitok z pobytu v altánku.

Tip: Jedným zo spôsobov, ako začleniť zeleň do záhradného altánku je aj s využitím vertikálnej steny. Tú si môžete jednoducho vytvoriť z paliet, na ktoré pripevníte kvetináče a posadíte si do nich kvetiny či bylinky. Taktáto vertikálna stena vám zároveň v altánku poslúži aj ako tienenie, čo oceníte počas horúcich letných dní.

Záhradné umenie a dekorácie

Vonkajšie záhradné umenie a rôzne dekorácie do altánku mu môžu dodať jedinečný kreatívny nádych. Či už sú to záhradné sochy, umelecké diela, závesné dekorácie či zvonkohry, dotvárajú príjemnú a špecifickú atmosféru vo vašom altánku.

Tip: Pozrite si v našom staršom článku aj inšpirácie na Drevené dekorácie do záhrady!

Vankúše a deky

Farebné a pohodlné vankúše, deky či prehozy môžu v altánku slúžiť nielen na praktické účely, ale byť zároveň aj dekoráciou, ktorá doplní celkovú atmosféru altánku. Vankúše dodajú pohodlie pri posedení a deky zas využijete počas chladnejších večerov, keď si budete chcieť vychutnať večerné chvíle v altánku. Môžete sa pri výbere vyhrať s farbami, vzormi a motívmi a oživiť si tak priestor altánku.

vankuse v altanku

Dekoratívne lampáše a sviečky

Lampáše a sviečky sú skvelým spôsobom, ako si navodiť tú pravú útulnú atmosféru v altánku. Závesné svietidlá v podobe dekoratívnych lampášov môžete zavesiť na steny altánku a s pomocou sviečok si navodiť dokonalú romantiku. Pri klasických sviečkach nezabúdajte byť opatrní kvôli otvorenému ohňu. Voľbou môžu byť aj citronelové sviečky, ktoré využijete najmä počas letného obdobia, vďaka ktorým bude hmyz na uzde.

svetla do altanku

Funkčné doplnky do altánku

Môžete si zadovážiť aj rôzne funkčné doplnky, ktoré vám spríjemnia čas strávený v altánku. Ak by ste si chceli napríklad vychutnávať obľúbené nápoje či drinky, môžete si do altánku zakomponovať menší bar.

Tip: Prečítajte si, ako si vytvoriť vlastný bar a vychutnávajte si osviežujúce drinky priamo vo vašom altánku.

Pre milovníkov chutného jedla sa do altánku bude skvele hodiť záhradný gril, vďaka ktorému si budete môcť pripravovať grilované dobroty kedykoľvek na ne budete mať chuť.

Ak radi grilujete a chceli by ste si zadovážiť gril do záhrady, potom si nenechajte ujsť naše články Aký typ záhradného grilu si vybrať na grilovačku? a Ugrilujte si letné špeciality v záhradnom altánku!

Aby ste si zlepšili celkový zážitok z pobytu v altánku, môžete si doň nainštalovať zvukový systém. Reproduktory odolné voči poveternostným vplyvom vám umožnia vychutnať si hudbu, podcasty alebo audioknihy a zároveň relaxovať. Pohodlnou možnosťou sú aj bluetooth reproduktory. No a pre skutočne luxusný pobyt v altánku môžete zvážiť pridanie vonkajšieho televízora alebo projektora a plátna, ktoré vám umožnia sledovať filmy, seriály, šport či vaše obľúbené relácie v pohodlí altánku.

Tipy na ďalšie čítanie:

Záhradný altánok – relax v pohodlí domova

Ako vytvoriť relaxačnú zónu v záhrade?

Ako zariadiť altánok?

Ako zatieniť altánok? Vytvorte si príjemný chládok na záhrade

magazín ďalšie odporúčané

Radosť z nákupu Ďalšie dôvody
prečo si vybrať nás

  • 3 ročná záruka v cene každého produktu
  • Ku každému produktu impregnat zdarma
  • Za každý predaný produkt vysadíme 10 stromčekov 
  • Facebook
    4,9/5
    85 recenzií
Záhradný domček SANTIAGO
Moderný altánok UTAH
Záhradný domček MONACO
Záhradný altánok OREGON
Záhradný domček SANTIAGO
Záhradný domček PULA
Záhradný altánok ARIZONA
Záhradný domček VALENCIA
Záhradný Domček PULA

Veľmi vyzdvihujem spôsob komunikácie. Rýchle reakcie, ústretovosť, informovanie zákazníka o všetkom. Chlapi- montážnici boli milí, ústretoví, slúšní. Super! Veľa zdaru Vám prajem!

Ján L

Skvelá komunikácia, poradenstvo, rýchle jednanie s firmou a výsledkom je nadherný altánok, s ktorým som nesmierne spokojná. Ďakujem a MôjAltánok vrelo odporúčam!

Terézia Šoltésová, Rokycany

Výborná robota, veľmi slušná trojica pracovníkov a za 8 hodín bola táto chatka postavená. Jednoznačne nás MojAltanok.sk prekvapili vysokou úrovňou svojej práce. Doporučujeme!

Zuzana a Maroš Oravcoví, Košice

Naša škola využila služby firmy MôjAltánok a musíme ju pochváliť za kvalitne odvedenú prácu. Žiaci a učitelia môžu altánok využívať bez obáv o svoje zdravie. Ďakujeme a vrelo odporúčame ďalším záujemcom ☺

Mgr. Daniela Ďurkovská, Bratislava Riaditeľka ZŠ Sokolíkova

Výborná komunikácia pri objednávke. S montážou sme boli spokojný, cena zodpovedá kvalite. Domček splnil naše očakávania, určite odporúčam ostatným.

Peter Sirotnak, Veľký Šariš

Profesionálny prístup, rýchla odpoveď, dobré služby, tovar splnil očakávania na 100%. Odporúčam.

Matúš Hovanec, Dovalovo

Záhradný altánok bol už dlhšiu dobu našim snom, preto sme veľmi spokojní s kvalitou, termínom dodania a montážou od tejto spoločnosti. Veľmi pekne ďakujeme za kvalitne prevedenú prácu

Michal Lacko, Stará Kremnička

Maximálna spokojnosť s komunikáciou. Vybavenie a termín dodania bol dokonca kratší, ako bolo dohodnuté a úplne top bola práca dvoch chlapov na stavbe samotného domčeka- z našej strany úplná spokojnosť. Ďakujeme!

Adela Birova, Choča

Bol som veľmi spokojný s prístupom ako aj s prácou pracovníkov priamo pri stavbe domčeka. S domčekom sme taktiež veľmi spokojní, úplne spĺňa naše predstavy. Vďaka.

Ján Gonda, Levice