Súri vás to? Pozrite si naše

Skladovky
Články

Ako vytvoriť relaxačnú zónu v záhrade?

leisure zone in garden

Chceli by ste mať vo svojej záhrade miesto ako stvorené na dokonalý relax? Potom vás určite zaujme tento článok, v ktorom nájdete tipy na to, ako si vytvoriť relaxačnú zónu priamo v prostredí záhrady.

Čo v článku nájdete:

V dnešnom uponáhľanom svete je oddych častokrát podceňovaný. Avšak je rovnako dôležitý ako práca a povinnosti. Aby ste za dokonalým relaxom nemuseli nikam chodiť a mohli si ho užívať v pohodlí vlastného domova, môžete si na záhrade vytvoriť vlastnú oázu oddychu, kde si môžete v pokoji užívať voľné chvíle, vyčistiť si hlavu a načerpať novú energiu. Záhrada môže slúžiť ako dokonalé útočisko na relaxáciu a ponúka pokojný priestor, kde môžete aspoň na chvíľu vypnúť a vzdialiť sa od stresov každodenného života. S pomocou nasledujúcich tipov môžete premeniť svoj vonkajší priestor na pokojné útočisko a vytvoriť si relaxačnú zónu priamo vo vašej záhrade.

Vyberte si správne miesto

Výber miesta pre vašu relaxačnú zónu je kľúčový. Vyčleňte si miesto na záhrade, ktoré poskytuje dostatok súkromia. Určite totiž nebudete chcieť, aby vás pri oddychu rušili zvedavé pohľady okoloidúcich či susedov. Ako si teda vytvoriť ideálne zákutie v záhrade? Ideálnym riešením je dostatočne vysoký plný plot. Pre zachovanie prírodnej a autentickej atmosféry v záhrade si môžete zvoliť živý zelený plot, ktorý bude dostatočne hustý, aby čo najlepšie ochránil vaše súkromie.

relaxation

Vyberte si také miesto, na ktorom sa počas dňa bude striedať tieň a slnko, aby ste sa mohli nielen opaľovať, ale aj si oddýchnuť v chládku. Môžete si vašu oázu oddychu situovať v blízkosti stromov či  kríkov, ktoré vám poskytnú tieň.

Postavte si záhradný altánok

Na zabezpečenie tieňa vo vašej relaxačnej zóne môžete využiť aj záhradný altánok, pergolu či prístrešok. Dokonalý relaxačný kútik na záhrade by totiž mal mať aj svoje zázemie. A s využitím záhradného altánku si tak vytvoríte oddelenú zónu, na ktorej sa môžete venovať vašim relaxačným aktivitám. Záhradný altánok sa skvelo hodí na leňošenie v chládku, čítanie obľúbenej knihy či popíjanie kávy, ale aj na večerné posedenia či grilovačky.

Tip: Prečítajte si tiež ako si zatieniť záhradný altánok a vytvoriť si tak príjemný chládok na záhrade.

relax in gazebo

Zadovážte si pohodlné posedenie

Pohodlné posedenie je alfou a omegou záhradnej relaxačnej zóny. Predtým, než sa pustíte do jeho výberu sa vopred zamyslite nad charakterom vášho zákutia pre odpočinok. Mal by to byť skôr vonkajšia obývačka, miesto na stolovanie pod holým nebom či spojenie oboch? Podľa tohto zámeru potom vyberajte aj záhradný nábytok. Skvelou voľbou sú pohodlné záhradné kreslá doplnené o mäkké vankúše a ak by ste si chceli vychutnávať stolovanie v záhrade, potom určite nesmie chýbať ani jedálenský stôl a pohodlné stoličky. Pri výbere záhradného nábytku si dajte záležať na tom, aby bol odolný voči poveternostným vplyvom.

Do svojej relaxačnej zóny určite zahrňte aj kúsky, ako je hojdačka, závesné kreslo či hojdacia sieť, ktoré navodia dokonalú atmosféru, ktorá doslova pozýva k oddychu.

relax zone in garden titulna fotka

Osvetlenie do záhrady alebo altánku

Správne osvetlenie môže dodať vašej relaxačnej zóne ten správny šmrnc. Zároveň vám umožní využívať vašu oázu oddychu aj vo večerných hodinách a navodí magickú atmosféru. Skvelou voľbou môžu byť závesné svetlá či svetelné reťaze, ktoré môžete zavesiť na trámy altánku či na okolité stromy a kríky. Využiť môžete aj lampáše a sviečky, ktoré ešte viac podporia autentickú atmosféru. Pre pohodlie ale aj bezpečnosť môžete zvážiť možnosť solárneho napájania alebo baterky. A aby ste sa počas nočných hodín bez problémov a bezpečne dostali do vašej relaxačnej zóny, môžete si nainštalovať svetlá v podobe solárnych lámp, ktoré vám osvetlia cestičku.

Prispôsobte si svoju relaxačnú zónu

Vytvorte si svoju relaxačnú zónu v záhrade skutočne podľa seba, a to pridaním osobných prvkov, doplnkov a dekorácií. Na zútulnenie priestoru môžete pridať mäkké vonkajšie koberčeky, vankúše a prikrývky. Zakomponujte tiež zeleň a kvety, pridajte vaše obľúbené rastliny a kvetiny, aby ste oživili priestor na relaxáciu. Zakomponujte tiež záhradné umenie, ako napríklad rôzne sochy, obrazy či iné umelecké diela. Na zvukový efekt môžete pridať zvonkohry, ktoré navodia upokojujúcu atmosféru. Navyše, do vašej relaxačnej zóny si tiež môžete pridať poličky s knihami, aby ste mali svoje obľúbené knihy stále po ruke. A ak radi relaxujete za sprievodu hudby, potom môžete pridať vonkajšie reproduktory.

relax in garden

Pridajte vodný prvok

Voda má na človeka sama o sebe upokojujúce účinky. Bolo by teda škoda nepridať vodný prvok aj do vašej záhradnej relaxačnej zóny. Vodný prvok v záhrade môže mať rôzne podoby – od menších fontán cez záhradné jazierko až po záhradný bazén – výber je na vašich preferenciách a priestorových možnostiach vašej záhrady.

Záhradné jazierko môže byť skvelou voľbou, ako si do záhrady vniesť nielen vodný prvok, ale aj ďalší pestrofarebný život. Môžete v ňom pestovať vodné rastliny ale aj ryby a navyše bude lákadlom pre motýle a vážky. Tie okrem toho, že potešia vaše oko, vám zároveň pomôžu v boji s komármi, pretože sa nimi živia.

Tip: Ako si vytvoriť záhradné jazierko? Všetko, čo potrebujete vedieť nájdete v našom staršom článku Chcete vlastné záhradné jazierko? Ako na to?

Záver

Premena časti vašej záhrady na relaxačnú zónu je viac než len projektom, je to investícia do vašej celkovej pohody. Predstavte si, ako relaxujete v hojdacej sieti, počúvate jemný pramienok vodnej fontány a vdychujete vôňu rozkvitnutých kvetov. Dokonalé, však?

Vytvorením si relaxačnej zóny v záhrade si nielen zabezpečíte krásny priestor na oddych, ale zároveň podporíte aj hlbšie spojenie s prírodou. Vytvorte si s pomocou tipov z nášho článku aj vy svoje dokonalé miesto na oddych priamo vo vašej záhrade, ktoré poskytne únik od zhonu každodenného života. Vezmite si knihu, šálku čaju a vychutnajte si chvíľku pokoja a pohody vo svojej záhradnej oáze.

magazín ďalšie odporúčané

Radosť z nákupu Ďalšie dôvody
prečo si vybrať nás

  • 3 ročná záruka v cene každého produktu
  • Ku každému produktu impregnat zdarma
  • Za každý predaný produkt vysadíme 10 stromčekov 
  • Facebook
    4,9/5
    85 recenzií
Záhradný domček SANTIAGO
Moderný altánok UTAH
Záhradný domček MONACO
Záhradný altánok OREGON
Záhradný domček SANTIAGO
Záhradný domček PULA
Záhradný altánok ARIZONA
Záhradný domček VALENCIA
Záhradný Domček PULA

Veľmi vyzdvihujem spôsob komunikácie. Rýchle reakcie, ústretovosť, informovanie zákazníka o všetkom. Chlapi- montážnici boli milí, ústretoví, slúšní. Super! Veľa zdaru Vám prajem!

Ján L

Skvelá komunikácia, poradenstvo, rýchle jednanie s firmou a výsledkom je nadherný altánok, s ktorým som nesmierne spokojná. Ďakujem a MôjAltánok vrelo odporúčam!

Terézia Šoltésová, Rokycany

Výborná robota, veľmi slušná trojica pracovníkov a za 8 hodín bola táto chatka postavená. Jednoznačne nás MojAltanok.sk prekvapili vysokou úrovňou svojej práce. Doporučujeme!

Zuzana a Maroš Oravcoví, Košice

Naša škola využila služby firmy MôjAltánok a musíme ju pochváliť za kvalitne odvedenú prácu. Žiaci a učitelia môžu altánok využívať bez obáv o svoje zdravie. Ďakujeme a vrelo odporúčame ďalším záujemcom ☺

Mgr. Daniela Ďurkovská, Bratislava Riaditeľka ZŠ Sokolíkova

Výborná komunikácia pri objednávke. S montážou sme boli spokojný, cena zodpovedá kvalite. Domček splnil naše očakávania, určite odporúčam ostatným.

Peter Sirotnak, Veľký Šariš

Profesionálny prístup, rýchla odpoveď, dobré služby, tovar splnil očakávania na 100%. Odporúčam.

Matúš Hovanec, Dovalovo

Záhradný altánok bol už dlhšiu dobu našim snom, preto sme veľmi spokojní s kvalitou, termínom dodania a montážou od tejto spoločnosti. Veľmi pekne ďakujeme za kvalitne prevedenú prácu

Michal Lacko, Stará Kremnička

Maximálna spokojnosť s komunikáciou. Vybavenie a termín dodania bol dokonca kratší, ako bolo dohodnuté a úplne top bola práca dvoch chlapov na stavbe samotného domčeka- z našej strany úplná spokojnosť. Ďakujeme!

Adela Birova, Choča

Bol som veľmi spokojný s prístupom ako aj s prácou pracovníkov priamo pri stavbe domčeka. S domčekom sme taktiež veľmi spokojní, úplne spĺňa naše predstavy. Vďaka.

Ján Gonda, Levice