Súri vás to? Pozrite si naše

Skladovky
Články

Je na altánok potrebné stavebné povolenie?

stavebne altanok povolenie

Chceli by ste si na záhrade či pozemku postaviť altánok? Častou otázkou býva, či je naň potrebné stavebné povolenie. Ako to je v prípade záhradných stavieb? V tomto článku sa pozrieme bližšie na to, čo hovorí stavebný zákon.

Altánky sú jedny z najobľúbenejších vonkajších stavieb. Sú častou súčasťou záhrad, pozemkov, ale aj verejných priestranstiev. Poskytujú spoľahlivé prístrešie, ktoré vás ochráni pred nečakaným dažďom či silným slnkom, a tak si ho budete môcť vychutnávať v akomkoľvek počasí. Poskytuje tiež príjemné miesto na posedenia na čerstvom vzduchu v obklopení prírody. Sú ideálnym priestorom na relax a oddych, spoločné stretnutia s rodinou či priateľmi, ale môžete sa v nich venovať aj vašim voľnočasovým aktivitám. Skvele sa hodia aj na záhradné grilovačky, posedenia či oslavy, pretože poskytne miesto, kde môžete privítať hostí pri záhradnom stolovaní. Práve táto všestrannosť využitia je jedným z dôvodov, prečo sú tak populárne.

Moderný altánok UTAH

Chceli by ste si aj vy na vašu záhradu či pozemok zaobstarať altánok? Potom by vás mohlo zaujímať, či je na jeho výstavbu nutné stavebné povolenie. A aby ste nemuseli študovať stavebný zákon, urobili sme to za vás. V tomto článku vám prinášame zhrnutie toho najpodstatnejšieho, čo potrebujete pri stavbe altánku vedieť.

Altánok – o aký typ stavby ide?

Ak nahliadneme do Stavebného zákona (Zákon č. 50/1976 Zb. – Zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku), zistíme, že operuje s termínom drobné stavby. O čo ale ide? Drobné stavby Stavebný zákon definuje ako stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie.

Stavebný zákon za drobné stavby považuje prízemné stavby, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 25 m²  a výška 5 metrov. Sem patria napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby a odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení.

Okrem toho, za drobné stavby sa považujú aj stavby, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 25 m² a hĺbka 3 metre, ako sú pivnice či žumpy.

Ak by ste sa chceli pozrieť bližšie na definíciu drobných stavieb, nájdete ju v § 139b ods. 8 a ods. 9 Stavebného zákona.

Z tohto vyplýva, že by sme altánok mohli zaradiť do kategórie drobné stavby. Poďme sa pozrieť ďalej, či si vyžaduje stavebné povolenie.

Je na altánok potrebné stavebné povolenie?

Podľa stavebného zákona, pokiaľ ide o drobné stavby, nie je potrebné stavebné povolenie. Avšak to platí len v prípade, ak drobná stavba spĺňa zákonom stanovené rozmery. Na stavbu altánku tak stavebné povolenie nebude potrebné, ak nebude presahovať zastavanú plochu 25 m²  a výšku 5 m.

Avšak čo stavebný zákon určuje, je ohlasovacia povinnosť. Stavebné povolenie na výstavbu altánku síce nepotrebujete, no je potrebné stavbu altánku ohlásiť stavebnému úradu. Ohlásenie drobných stavieb sa podľa stavebného zákona musí vykonať ešte pred začatím stavebných prác. Je potrebné ho realizovať písomnou formou a adresovať stavebnému úradu obce, v ktorej území sa nachádza pozemok, na ktorom sa bude altánok stavať. Na ohlásenie drobnej stavby sa využíva tlačivo Ohlásenie o zámere k vydaniu územného súhlasu, ktoré by vám mali poskytnúť na stavebnom úrade.

Prečítajte si aj: Ohlasovacia povinnosť a súhlas suseda

Následne, so stavbou či osadením altánku môžete začať vtedy, keď vám stavebný úrad zašle písomné oznámenie, v ktorom informuje, že nemá námietky.

Postaviť si na záhrade či pozemku altánok môže byť skvelým krokom k vytvoreniu si príjemného miesta, na ktorom si môžete vychutnávať záhradné posedenia, grilovačky, čas s blízkymi či len tak relaxovať pri dobrej káve a knihe. Ak by ste sa chceli pri výbere altánku inšpirovať, môžete si pozrieť aj našu ponuku a kedykoľvek sa na nás obrátiť. Radi vám s výberom pomôžeme.

POZOR: Tento článok čerpal informácie z legislatívy stavebného zákona a prislúchajúcich vyhlášok. Pred realizáciou výstavby však odporúčame obrátiť sa na príslušné úrady vo vašej obci. So skúsenosti totiž vieme, že postupy jednotlivých úradov sa môžu líšiť.

magazín ďalšie odporúčané

Radosť z nákupu Ďalšie dôvody
prečo si vybrať nás

  • 3 ročná záruka v cene každého produktu
  • Ku každému produktu impregnat zdarma
  • Za každý predaný produkt vysadíme 10 stromčekov 
  • Facebook
    4,9/5
    85 recenzií
Záhradný domček SANTIAGO
Moderný altánok UTAH
Záhradný domček MONACO
Záhradný altánok OREGON
Záhradný domček SANTIAGO
Záhradný domček PULA
Záhradný altánok ARIZONA
Záhradný domček VALENCIA
Záhradný Domček PULA

Veľmi vyzdvihujem spôsob komunikácie. Rýchle reakcie, ústretovosť, informovanie zákazníka o všetkom. Chlapi- montážnici boli milí, ústretoví, slúšní. Super! Veľa zdaru Vám prajem!

Ján L

Skvelá komunikácia, poradenstvo, rýchle jednanie s firmou a výsledkom je nadherný altánok, s ktorým som nesmierne spokojná. Ďakujem a MôjAltánok vrelo odporúčam!

Terézia Šoltésová, Rokycany

Výborná robota, veľmi slušná trojica pracovníkov a za 8 hodín bola táto chatka postavená. Jednoznačne nás MojAltanok.sk prekvapili vysokou úrovňou svojej práce. Doporučujeme!

Zuzana a Maroš Oravcoví, Košice

Naša škola využila služby firmy MôjAltánok a musíme ju pochváliť za kvalitne odvedenú prácu. Žiaci a učitelia môžu altánok využívať bez obáv o svoje zdravie. Ďakujeme a vrelo odporúčame ďalším záujemcom ☺

Mgr. Daniela Ďurkovská, Bratislava Riaditeľka ZŠ Sokolíkova

Výborná komunikácia pri objednávke. S montážou sme boli spokojný, cena zodpovedá kvalite. Domček splnil naše očakávania, určite odporúčam ostatným.

Peter Sirotnak, Veľký Šariš

Profesionálny prístup, rýchla odpoveď, dobré služby, tovar splnil očakávania na 100%. Odporúčam.

Matúš Hovanec, Dovalovo

Záhradný altánok bol už dlhšiu dobu našim snom, preto sme veľmi spokojní s kvalitou, termínom dodania a montážou od tejto spoločnosti. Veľmi pekne ďakujeme za kvalitne prevedenú prácu

Michal Lacko, Stará Kremnička

Maximálna spokojnosť s komunikáciou. Vybavenie a termín dodania bol dokonca kratší, ako bolo dohodnuté a úplne top bola práca dvoch chlapov na stavbe samotného domčeka- z našej strany úplná spokojnosť. Ďakujeme!

Adela Birova, Choča

Bol som veľmi spokojný s prístupom ako aj s prácou pracovníkov priamo pri stavbe domčeka. S domčekom sme taktiež veľmi spokojní, úplne spĺňa naše predstavy. Vďaka.

Ján Gonda, Levice