Súri vás to? Pozrite si naše

Skladovky
Články

Ako zabezpečiť záhradnú stavbu?

FAQ ako zabezpečiť záhradnú stavbu

S príchodom jesene a chladnejších dní už na záhrade netrávime toľko času, ako v hlavnej sezóne počas leta. Mnoho záhradkárov si počas jesene pripravuje záhradu na zazimovanie a počas chladných dní na ňu zavíta len zriedkavo. A práve vtedy, keď sme na záhradách menej, je dôležitá  jej ochrana a zabezpečenie. 

Jeseň je obdobím, kedy pripravujeme svoju záhradu a všetky jej časti na zimu. S príchodom chladných dní ju už nevyužívame tak často, ako počas teplejších jarných či letných dní. Príprava záhrady na zimu spočíva aj v zazimovaní záhradných stavieb, záhradného náradia a potrieb. A práve tie sa počas obdobia, kedy sme na záhradkách omnoho menej, stávajú cieľom vandalov či zlodejov. Záhradné prístrešky, chatky či domčeky na náradie, ktoré slúžia na uskladnenie cenného záhradníckeho náradia, vybavenia, bicyklov či iných mimosezónnych potrieb, sú v dnešnej dobe čoraz náchylnejšie na vlámania a krádeže. Dôvodom je samozrejme to, čo sa v nich ukrýva, ale aj fakt, že sú mnohokrát omnoho menej zabezpečené, ako dom. A navyše, nástroje, ktoré uskladňujete v záhradnom prístrešku či chatke môžu zlodeji následne použiť pri vlámaní sa do domu. Zabezpečenie záhradnej stavby je preto omnoho viac dôležité, než sa mnoho ľudí nazdáva.

Záhradné stavby by mali mať rovnakú úroveň zabezpečenia, ako zvyšok vášho domu. Už len zopár jednoduchých bezpečnostných opatrení môže ochrániť váš prístrešok, chatku či záhradný domček pred vykradnutím. Aby sme vám pomohli zabezpečiť vašu záhradnú stavbu pred vandalmi a zlodejmi, zhrnuli sme niekoľko jednoduchých a nenáročných tipov, ktorými zvýšite ochranu vašej záhradnej stavby a toho, čo sa v nej ukrýva.

ako zabezpečiť záhradnú stavbu

Vyberte záhradnej stavbe vhodné miesto

Prvým krokom k efektívnej ochrane vašej záhradnej stavby je výber jej umiestnenia. V ideálnom prípade by mala byť umiestnená tak, aby ju nebolo vidieť z ulice, ale aby ste na ňu mali zároveň výhľad z domu. Schovať záhradnú stavbu pred zlodejmi či vandalmi vám pomôžu aj kríky či stromy. Záhradnú chatku či domček môžete umiestniť napríklad za živý plot alebo okolo nej vysadiť kríky, ktoré ju budú zo strany ulice zakrývať.

Znemožnite výhľad do záhrady

S pomocou vysokých živých plotov môžete v podstate zabezpečiť celú záhradu a urobiť ju „neatraktívnou“ či neviditeľnou pre zlodejov. Môžete tiež zvážiť inštaláciu plotových panelov, pomocou ktorých znemožníte výhľad z ulice do vašej záhrady. To môže pomôcť k tomu, že potenciálnych vandalov vaša záhrada lákať nebude, pretože nevidia, čo sa v nej nachádza. 

malý chlapec sa pozerá do diery v plote

Minimalizujte tiež počet vstupov do vašej záhrady. Ak je to možné, nainštalujte ťažké uzamykateľné brány, cez ktoré lupiči do vnútra záhrady neuvidia. 

Zabezpečte okná a dvere vašej záhradnej stavby

Zvýšenie úrovne bezpečnosti dverí a okien na vašej záhradnej chatke či domčeku je pri jej ochrane pred zlodejmi nevyhnutnosťou. Sú to totiž najčastejšie miesta, cez ktoré sa lupiči do záhradnej stavby vlámu. Pri zabezpečení dverí záhradnej stavby máte na výber z dvoch možností. Buď si zaobstaráte nové bezpečnostné dvere alebo dodatočne zabezpečíte staré dvere. Najjednoduchším spôsobom, ako zabezpečiť už existujúce dvere na záhradnej stavbe je namontovanie zámku z vonkajšej strany a závory z vnútornej strany. Ak chcete naozaj poriadne zabezpečiť svoju záhradnú stavbu, oplatí sa investovať do bezpečnostného zámku dverí, ktorý je odolný voči vandalizmu a je vyrobený z kvalitných materiálov. Vhodnou voľbou môžu byť uzatvorené bezpečnostné visiace zámky, ktoré majú nechránenú len malú časť okov a tak je ťažké ich prerezať či odpíliť. S počtom zámkov na vašej záhradnej stavbe však buďte opatrní. Určite nechcete, aby to vyzeralo, že máte čo skrývať. Bolo by riskantné nainštalovať niekoľko zámkov naraz.

Netreba zabúdať ani na zabezpečenie okien. Poskytujú pohľad do vnútra vašej záhradnej stavby a mnohokrát sú lákadlom už aj pre zvedavých susedov, nieto ešte zlodejov. Ak využívate záhradnú stavbu len na skladovanie, potom okná možno ani nebudete potrebovať a môžete ich úplne zakryť. Môžete využiť nalepovacie bezpečnostné fólie, ktoré tiež zabraňujú rozbitiu skla. Ak vo svojej záhradnej stavbe svetlo potrebujete, môžete zvážiť žalúzie či závesy, ktoré znemožnia pohľad do interiéru. Záleží taktiež aj na voľbe samotných okien. Ak chcete pre svoju záhradnú stavbu vyššiu bezpečnosť, môžete zvoliť okná z tvrdeného či vrstveného skla. Okrem toho tiež môžete na okná inštalovať uzamykateľné kľučky a záchytné ramienka, ktoré znemožnia otvorenie okien.

Zabezpečte obsah záhradnej stavby

Ak chcete ochrániť predmety, ktoré skladujete v záhradnej stavbe, vhodnou voľbou je uchovávať ich v ťažko manipulovateľných úložných jednotkách. Využiť môžete uzamykateľné zásuvky a skrinky. Ak v záhradnej stavbe skladujete bicykle, kosačky či iné väčšie predmety, môžete zvážiť ich pripevnenie k podlahe alebo stenám. Vhodnou stratégiou pri ochrane väčších a drahých predmetov pred ukradnutím je ich uzamknutie dohromady. Uzamknite napríklad bicykel, kosačku a fúkač lístia dohromady. To potenciálnym zlodejom znemožní manipuláciu s nimi, čo ich môže do ich krádeže odradiť. 

Bezpečnostné svetlá

Inštalácia osvetlenia so solárnym senzorom pohybu je tiež vhodným odstrašujúcim prostriedkom pre zlodejov. Svetlá so senzorom pohybu sú rýchlym a jednoduchým spôsobom, ako odhaliť, že sa na záhrade deje niečo nezvyčajné. Okrem toho, svetlá na pohybový senzor sú tiež praktickým doplnkom do záhrady aj pre vás, najmä ak sa potrebujete na záhrade pohybovať po zotmení.

Bezpečnostná kamera

Inštalácia bezpečnostnej kamery vám zabezpečí, že budete mať svoju záhradnú stavbu pod dohľadom prakticky kedykoľvek. Vhodnou voľbou sú pohybom spúšťané bezpečnostné kamery, ktoré zaznamenávajú video pri pohybe na záhrade a môžu streamovať priamo do vášho počítača či smartphonu. Na vstup do vašej záhrady či na záhradnú stavbu umiestnite nápis, ktorý informuje, že je objekt chránený kamerovým systémom. Zlodejov dokáže odplašiť už aj atrapa kamery, no skutočná kamera je spoľahlivejším riešením. Ak by aj náhodou došlo k lúpeži, záznam z nej vám môže pomôcť zlodeja vypátrať.

bezpečnostná kamera

Bezpečnostný poplašný systém

Bezpečnostný alarm dokáže odplašiť zlodejov a votrelcov aj v prípade, že sa dokázali vlámať do vašej záhrady aj napriek spomínaným bezpečnostným opatreniam. Poplašné zariadenia proti vlámaniu zabránia tomu, aby votrelec pokračoval v jeho naplánovanej lúpeži. Umiestnite pohybový senzor do rohu vašej záhradnej stavby spolu so senzorom dverí. Ideálny pre záhradnú stavbu je bezdrôtový poplašný systém, práve vďaka tomu, že nemusí byť pripojený k elektrickej sieti. Tak bude mať vaše drahé záhradné vybavenie, ako sú kosačky, bicykle či iné športové potreby zabezpečenú ďalšiu vrstvu ochrany.

S pomocou týchto tipov môžete zvýšiť zabezpečenie vašej záhradnej stavby, či už je to záhradná chatka, prístrešok či domček na náradie. Bezpečnosť by mala byť aj v záhrade na prvom mieste, určite predsa nechcete prísť o svoj majetok. Ak by ste predsa len chceli mať ešte väčšiu istotu či byť pokojnejší, môžete zvážiť poistenie záhradnej stavby a predmetov, ku ktorých krádeži by na záhrade mohlo dôjsť. 

magazín ďalšie odporúčané

Radosť z nákupu Ďalšie dôvody
prečo si vybrať nás

  • 3 ročná záruka v cene každého produktu
  • Ku každému produktu impregnat zdarma
  • Za každý predaný produkt vysadíme 10 stromčekov 
  • Facebook
    4,9/5
    85 recenzií
Záhradný domček SANTIAGO
Moderný altánok UTAH
Záhradný domček MONACO
Záhradný altánok OREGON
Záhradný domček SANTIAGO
Záhradný domček PULA
Záhradný altánok ARIZONA
Záhradný domček VALENCIA
Záhradný Domček PULA

Veľmi vyzdvihujem spôsob komunikácie. Rýchle reakcie, ústretovosť, informovanie zákazníka o všetkom. Chlapi- montážnici boli milí, ústretoví, slúšní. Super! Veľa zdaru Vám prajem!

Ján L

Skvelá komunikácia, poradenstvo, rýchle jednanie s firmou a výsledkom je nadherný altánok, s ktorým som nesmierne spokojná. Ďakujem a MôjAltánok vrelo odporúčam!

Terézia Šoltésová, Rokycany

Výborná robota, veľmi slušná trojica pracovníkov a za 8 hodín bola táto chatka postavená. Jednoznačne nás MojAltanok.sk prekvapili vysokou úrovňou svojej práce. Doporučujeme!

Zuzana a Maroš Oravcoví, Košice

Naša škola využila služby firmy MôjAltánok a musíme ju pochváliť za kvalitne odvedenú prácu. Žiaci a učitelia môžu altánok využívať bez obáv o svoje zdravie. Ďakujeme a vrelo odporúčame ďalším záujemcom ☺

Mgr. Daniela Ďurkovská, Bratislava Riaditeľka ZŠ Sokolíkova

Výborná komunikácia pri objednávke. S montážou sme boli spokojný, cena zodpovedá kvalite. Domček splnil naše očakávania, určite odporúčam ostatným.

Peter Sirotnak, Veľký Šariš

Profesionálny prístup, rýchla odpoveď, dobré služby, tovar splnil očakávania na 100%. Odporúčam.

Matúš Hovanec, Dovalovo

Záhradný altánok bol už dlhšiu dobu našim snom, preto sme veľmi spokojní s kvalitou, termínom dodania a montážou od tejto spoločnosti. Veľmi pekne ďakujeme za kvalitne prevedenú prácu

Michal Lacko, Stará Kremnička

Maximálna spokojnosť s komunikáciou. Vybavenie a termín dodania bol dokonca kratší, ako bolo dohodnuté a úplne top bola práca dvoch chlapov na stavbe samotného domčeka- z našej strany úplná spokojnosť. Ďakujeme!

Adela Birova, Choča

Bol som veľmi spokojný s prístupom ako aj s prácou pracovníkov priamo pri stavbe domčeka. S domčekom sme taktiež veľmi spokojní, úplne spĺňa naše predstavy. Vďaka.

Ján Gonda, Levice